fredag 27. juni 2014

Nytt fotballakademi i Aurskog-Høland - og tanker om spillerutvikling

Det er mye jobb om dagen. Jeg jobber med ny nettside for Aurskog-Høland kommune, og da legges all tid og fokus dit. I løpet av helgen blir det noen solide oppdateringer, og jeg skal se Sørumsand-AFSK i morgen. Viktig lokaloppgjør for begge lag.  Nå, litt om fotballakademiet.



Nå vil jeg derimot sette fokus på et nytt fotballakademi for gutter og jenter i 13-16-årsalderen. Som jeg sier i artikkelen i Indre Akershus Blad, så er klubbene i Aurskog-Høland blitt litt bedre på spillerutvikling, men langtfra gode nok.

Jeg ser at fokuset er blitt bedre, fordi det er flere tidligere spillere som har barn i alt fra åtte årsalderen til 14-årsalderen. Dyktige folk som Roar Ness, Trym Helbostad, Kaare Martin Grasmo, Ole Robert Søbye med flere tar nå tak i lagene, og det kommer opp nye spennende talenter nå. Dette fordi dette er karer med både god erfaring og gode psykologer. Derfor kommer nå fotballakademiet som bestilt.

Stort frafall

Frafallet er stor i den alderen, og målet med FA14 er både bredde og topp. Som Nina sier i Indre-artikkelen at bredden er viktig, men det må også være lov til å bli god. Det har dessverre ikke unge talenter fått lov til i vår kommune de siste årene. En lovende pianist kan øve i fire timer om dagen, med gud forby når vi trener mer enn to treninger i uka når vi spiller fotball.

I tillegg gir samarbeidet i kommunen (utenom AFSK)  nå en ekstra styrke i spillerutviklingen. Fra gutt og nedover er det nå veldig mange spillere. Det gjør at man kan tilpasse etter ferdigheter. Man kan behandle alle ulikt slik at de blir behandlet likt. Det er en drøm å få en toppspiller eller to, ettersom det snart 30 år siden vi sist hadde en toppseriespiller (Arne Henrik Vestreng, Strømmen, 1986). Det er minst like viktig å stoppe frafallet. De fleste blir uansett 4. divisjonsspillere. De som ikke kommer på det nivået så er det fantastisk om de kan bli med videre. De kan bli gode dommere, oppmenn, styrefolk og ta viktige verv i klubbene.

Ildsjelene er på vei bort
Et annet faresignal er at det blir færre og færre ildsjeler rundt omkring i klubbene. Idretts-Norge er bygd opp på dugnadsinnsats. Den er fortsatt ålreit, men utviklingen av samfunnet gjør at den forfaller. Jeg husker da jeg spilte gull/junior. Nesten alle foreldrene var med rundt laget. De tok sin tørn. Nå i dag så er det et fåtall som stiller opp. Mange ser ikke engang kampene til datteren eller poden sin. De kjøper seg ut fra dugnader, og de bryr seg egentlig ikke. Det er frustrerende for de som nå må legge ned dobbelt så mange timer for å få hjulene rundt.

Økonomien er vanskelig
Til og med tippeligaklubber sliter med økonomien nå. De bruker mer enn de tjener inn. For en liten lokal idrettsklubb er inntekter noe man må jobbe med hver eneste dag. Gode inntekter som spilleautomater er borte, og man er nødt til å tenke nytt. De fleste klubbene har økt medlemsavgifter og treningsavgifter for å dekke tapet. Det blir flere og flere dugnader for å sope inn nødvendige inntekter. Men, jeg ser en positivitet i det å tenke litt utenfor boksen for å skape inntekter. Fet med Atle Søgård er en klubb som virkelig har snudd seg. Imponerende å få det til å gå rundt med Trondheim-touren i år.

Jeg oppfordrer dere alle til å ta et ekstra tak i din klubb. Jo flere vi blir jo mindre blir det på hver enkelt. Sørg for at vi kan gi våre barn igjen det de fortjener ved å ha et godt lokalt idrettslag.



Her er litt mer om fotballakademiet:

https://www.facebook.com/fotballakademiet

 Hva er dine tanker om spillerutvikling på Romerike?

En god diskusjon om spillerutvikling her: https://www.facebook.com/groups/539528052759374/812888542089989/


PS! Møt opp på Sørumsand 13:00 i morgen.  Viktig kamp for begge lag.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar